Inre resa

 

bild-19När du känner att nä nu får det räcka! Nu orkar jag inte längre! Jag måste kunna andas! Måste hitta mig själv!

Då har du möjligheten att gå i Kloster. Helt enkelt att du åker på en reträtt till ett kloster. Själva ordet reträtt betyder precis som det låter, att man drar sig tillbaka. Få svar på de frågor du aldrig hinner ställa. Att göra en reträtt kan du göra på egen hand eller så tillsammans med andra och då till exempel i ett kloster.

Det finns ett flertal kloster som tar emot gäster. Det betyder inte att du behöver vara religiös utan du vill helt enkelt ta det lugnt utan en massa intryck från omgivningen. Så det blir som en tillfällig flykt från vardagen. Slippa alla måsten, ungar som kräver din fulla uppmärksamhet, mobiler som ringer hela tiden eller att du måste var uppkopplad dygnet runt.

I ett kloster kan du ägna dig åt eftertanke, läsa, gå ut i den natursköna naturen och insupa atmosfären och bara vara. Det är frivilligt att delta i bönerna och mässorna. Det uppskattas om man kan hjälpa till med vardagssysslor som att tillexempel att sköta trädgården eller något annat praktiskt. Man följer ett schema som är strikt upprättat med sysslor, äta, mässor och bön.

Rummen i gästrummen är väldigt spartanska och enkla. Det finns i princip bara en säng, skrivbord, en stol och en lampa. Men det finns naturligtvis ett gemensamt samlingsrum där man kan träffas och föra lågmälda samtal eller läsa. Eller helt enkelt bara var tyst.bild-20

När du stiger innanför portarna till klostret är det som att komma in i en annan värld. En värld utan höga ljud och en massa stress. Här kan man andas och hitta sig själv.

Under hela sin reträtt så finns det möjlighet att föra samtal med en präst, munk eller syster. Vilket kan kännas som en befrielse.

 Pilgrimsvandring

 Vad är en pilgrim? Själva ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som har betydelsen främling. Det som är så spännande med att vara pilgrim och gå på en pilgrimsfärd är att du går från det du känner igen varje dag, rutiner och familj. Men som pilgrim beger du dig ut mot det okända. Vilket betyder du är beredd på att få nya erfarenheter, möter nya människor och kommer fram till nya insikter om både dig själv och andra. Kan vara underbart att både vara ensam eller gåt tillsammans med någon annan. Det bestämmer du själv helt och hållet.

bild-27När man går en pilgrimsvandring så finne det ett inre och ett yttre mål. Det inre målet kan vara en ökad självinsikt eller få ett lugn som du har sökt efter länge och rent av känna Guds närvaro. Meningen med det yttre målet är att uppleva och komma fram till platsen där vandringen slutar.

De som kallar sig pilgrimer i dagsläget har ett historiskt intresse av medeltidens helgon och tanken med vandringen är att följa helgonens fotspår. Andra pilgrimer vandrar för att deras tro innefattar pilgrimsvandringar till heliga platser eller vallfärder.

Att göra en pilgrimsvandring blir ett för stunden avbrott i ett annars hektiskt liv. Så oavsett vem du är och varför du beger dig ut på en pilgrimsvandring och möten längs vägen bli en andlig upplevelse antingen om du tror eller ej.

Det finns många som organiserar pilgrimsvandringar, men oftast är det en religiös organisation.